Vanda orkidé
Vandasläktet med ca 40 epifysiska arter tillhör familjen orkidéer. De växer vilt i flera delar av Asien (Himalaya, södra Kina, Sri Lanka, Filippinerna, Indonesien, Nya Guinea) och Australien. I Sverige säljs de som krukväxter och det är oftast hybrider som odlats fram. Hybrider finns det tusentals av. Vanda orkidéer är monopodiala, vilket innebär att de växer från en enda stam, med rötter som kommer från botten av stammen. Delar du inte på plantan kan den växa sig mycket stor. I deras naturliga habitat hänger de från träden de växer på. Vandasläktets orkidéer är alla epifytiska, vilket innebär att de klamrar sig fast på trädens bark. Så deras rötter kräver ytterst lite jord när du planterar den hemma. När du odlar Vanda orkidéer är det viktigt att efterlikna detta tillstånd så mycket som möjligt. Vet du bara vad orkidén gillar i det vilda blir det lätt för dig att sköta den. Vanda orkidéer klarar inte av kyla så i vissa klimat blommar den aldrig. Temperaturen får inte gå under 13°C och inte över 35°C.
Vanda orkidéer blommar flera gånger om året med olika färger och storlekar på blommorna beroende på art. Bladen är tjocka och lite vaxartade. Plantans inre kärna är en tjock lök som kan lagra fukt och energi. Från den växer det ut luftrötter som hjälper växten att hålla sig kvar där den växer på trädet och samlar in fukt ur luften.
Orkidéer är ofta lättskötta då de snarare mår bättre av att bli lite bortglömda då och då. Vattna så de blir lite fuktiga men de får inte stå med rötterna i vatten så häll ut det överflödiga vattnet som samlas i krukan. Annars ruttnar lätt växten. Välj därför en barkliknande jord som inte suger åt sig vattnet. Vanda orkidéer trivs i fuktiga miljöer (runt 80% luftfuktighet) så placera en luftfuktare eller en skål med vatten nära växten. Du kan också spraya orkidén lätt dagligen med en blomspruta. Tillsätt orkidénäring under blomningen. Omplantering kan ske var tredje till var femte år under våren.
Vanda orkidén trivs med att stå ljust men dra gärna ner persiennerna under solens starkaste timmar, mellan kl 11-15. Blir bladen gula eller får svarta fläckar har den stått i för starkt solljus. Är bladen mörkgröna är det istället ett tacken på att den fått för lite ljus. Ljusgröna blad visar att du har placerat din orkidé på helt rätt plats.
Ibland odlas de i genomskinliga plastkrukor men det mest idealiska är i en korg där rötterna får hänga fritt mot marken. Då krävs det att de vattnas oftare. I perioder med höga temperaturer kan Vanda orkidén behöva vattnas två gånger om dagen. När du vattnar en Vanda, blötlägger du först plantan tills de vita eller silverfärgade rötterna byter färg. Vänta sedan några minuter innan du vattnar växten igen. Totalt bör växten vattnas i upp till 8 minuter sen kan den inte absorbera mera.
Uppfyller du Vanda orkidéns alla behov kommer den blomma när som helst. Blommorna står ett par veckor och varierar i färg beroende på art. Rosa, röd, lila, blå eller fläckiga varianter finns.